Kawan - Kawan

Sunday, July 1, 2012

Sakit

Lama aku tak update blog

*
*
*
Bukan disebabkan busy dengan kerja
*
*
*
tetapi keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan
*
*
*
Ingatkan demam saja tapi tekanan darah naik juga...huhu.
*
*
*
Tak pasal doktor bagi ubat-ubatan selama sebulan. 


Notanoti : Sehingga hari ni aku masih mengalami sakit kepala.Tapi tidaklah seteruk minggu lepas.Ingat macam nak pergi berurut untuk bagi cergas badan yang sakit-sakit urat ni.Ke nak pergi ke klinik balik yerr??.

Monday, June 25, 2012

Duit


Kutipan hasil untuk 3 hari (21,23 dan 24hb/06/2012) adalah berjumlah RM22,551.40.
Dengan gigih aku mengira secara manual (sambil dalam kepala terbayang mesin kira duit yg macam kat bank)
*
*
*
merasa juga pegang duit banyak dan berangan makcik kayo!!..haha.
*
*
*
mulalah di fikiran ni bisikan syaitan menghasut macam-macam
*
*
*
tapi itu semua bakal terjadi  kalau duit itu aku yg punya...hehe.


notanoti : takut2 berani jerr masa bawa duit tu ke bank. Nasib baik my opismate lelaki sudi jadi bodyguard...hehe.

Monday, June 18, 2012

Lemau

Bila dah cuti tu
paham-paham jela
rasa malas nak pegi keje
lagi2 bila semalam  cuti isra' & mikraj

Pagi tadi
kebetulan hujan lebat
rasa nak tarik jerk selimut
sambung mengulit mimpi

notanoti : tuan blog akan menyepi seketika.Ada kursus kat HQ.Ini pun bikin aku lemau juga...hehe.

Thursday, June 14, 2012

WW Semalam

Daripada entry semalam, ramai yang memberi maklumbalas nan hado dan scary. Tapi kata- kata korang tu memang ada benarnya,bagi kaum melayu memang takkan jumpa pakaian tu dan jarang nak memakai topeng.

Sebenarnya mereka ini adalah masyarakat Orang Asli Mah Meri,Pulau Carey,Banting. Gambar semalam pun aku snap masa ada event apa tah (lupa) awal tahun ritu. Ada booth bagi setiap negeri dan Selangor diwakili oleh komuniti ini.



Pakaian ini kebiasaan mereka akan pakai sekiranya ada persembahan kebudayaan atau ada upacara kepercayaan.

Nak tau lebih lanjut pasal mereka ini,boleh jenguk di sini . sumber gambar cilok dari pakcik gogel.

Monday, June 11, 2012

Mutiara Kata



                     

                                                       sumber : facebook.com


Notanoti : Aku sebenarnya takde idea.  "kata-kata" ini aku cilok dari fb kawan yg rajin publish. Sekadar perkongsian dan untuk diri sendiri juga.

Thursday, June 7, 2012

Menegur

Kadang-kadang agak sukar untuk menegur seseorang
tak kiralah atas urusan kerja atau peribadi
takut2 kalau teguran itu tidak kena cara
akan mengakibatkan perselisihan faham dan bermasam muka

Macam aku yang tengah dilema sekarang
sama ada nak menegur atau tidak
anak buah di bawah seliaan(jgn anggap aku bos pulak.aku pun kuli juga)
yang semakin teruk dari segi disiplin dan kualiti kerja

Sebelum ini bukan tidak pernah aku tegur
tapi sekejap jer berubah lepas tu balik kepada feel lama
dan aku ni pulak jenis menegur hanya boleh setakat 3 kali je
lepas tu aku malas nak cakap benda yang sama berulang-ulang

Entah lerr..
kalau dibiarkan aku yang sakit hati
bos atau orang lain akan berkata atau menyampaikan
bak kata pepatah ditelan mati mak,diluah mati bapak

Wednesday, June 6, 2012

Tuesday, June 5, 2012

Dugaan

Sepatutnya semalam aku dah kerja. Tapi atas sebab beberapa halangan baru hari ni aku masuk kerja.Terpaksa sambung cuti.

Aku sepatutnya perjalanan balik ke utara pada 03/06/2012 malam . Tiket pada jam 11.30 malam. Kebiasaan tiket memang aku akan suruh adik yg kat Klang booking dan bila dah sampai Klang Sentral baru ambil tiket tu kat kaunter.

Bertolak pun dari kampung dan jem di Tg.Karang yang kebetulan pada tarikh tu ada MAHA. Adik dah bagitau awal kalau jem ni sampai Kuala Selangor memang kena berpatah baliklah. Kebetulan waktu tu dah pukul 10 malam. Namun alhamdulillah di Kuala Selangor tak jem dan kami teruskan perjalanan. Sampai di Klang Sentral lagi 15 minit ke pukul 11.30. Berkejar aku ke kaunter di ting.1 namun hampa bila dimaklumkan tiada tiket booking seperti yang aku beritahu. Call adik untuk confirm dah booking atau tak. Adik bagitau dah dan cuba call agen tu tapi tak dapat. Ini merupakan kejadian pertama sebelum ni tiada masalah. Aku pun terus tanya kat kaunter ada kosong . Malangnya tiada hanya Butterworth yg ada kosong. Aku tak mau ambil risiko sebab malam dan aku tak familiar di kawasan tu walau orang kata kat situ banyak bas. Aku merayu agar dapat naik juga dan orang tu suruh tunggu bas kalau2 ada kosong tapi tak tau pukul berapa bas sampai sebab jem. Aku ambil keputusan tunggu namun sehingga pukul 12 bayang bas pun tak nampak lagi. Malam tu diakui kebanyakan bas memang lewat sebab jem. Aku mengambil keputusan untuk balik sahaja memandangkan aku kesian dengan orang tua yg nampak keletihan. Aku pergi kembali ke kaunter untuk membeli tiket baru pada keesokan pagi.

Cadangnya nak bermalam di rumah abang di Merbau Sempak tapi bila dihubungi abang aku dah ada kat kampung. Baru sampai katanya. Terpaksa tukar plan. Adik perempuan yang kebetulan ikut mencari kunci kat dalam beg . Alhamdulillah ada dan kami singgah bermalam di sana. Sampai rumah abang dah pukul 1 dan adik perempuan teruskan perjalanan balik kampung dengan orang tua sebab pagi tu dia ada interview di Majlis Daerah Kuala Selangor. Cuma aku dan adik lelaki yang tinggal.Nasib baik adik aku ni kebetulan cuti semalam.

Pagi semalam bergerak dalam pukul 8 pagi.Sengaja aku suruh adik aku ni gerak awal takut jem. Entah macam mana dalam perjalanan tiba2 kereta tersengguk-sengguk dan adik berhenti di tepi jalan. Adik aku kata minyak habis dan dia ingat boleh sampai ke stesen minyak yang tak berapa jauh. Masa tu aku geram + susah hati pun ada. Adik berjalan membeli minyak dan aku pesan agar cepat sikit sebab aku takut tinggal sorang2.tak lama lepas tu adik sampai dengan setin minyak.Mujur ada juga yg sudi bagi dia tumpang. setelah siap bubuh minyak kami teruskan perjalanan. sampai di Klang Sentral pukul 9.30 dan bas pun dah sedia menunggu.Bas bertolak pukul 10 pagi. Dalam perjalanan hati ku risau kerana bas ni slow. Berhenti makan di Bukit Gantang pukul 1.30 dan penumpang diberi masa setengah jam. Sebelum turun aku tanya pada pemandu sempat tak sampai kat Kuala Perlis sebab last feri pukul 7 petang. Aku pun beritahu nak tak nak kena masuk Langkawi juga. Pemandu tu kata sempat tak payah risau sangat.

Sampai di Stesen Bas Shahab di Alor Setar lagi sepuluh minit pukul 6 petang. Masa tu aku dah susah hati sebab nampak2 memang tak sempat. Nasib baik pemandu tu tolong aku carikan teksi dan beritahu kena turun kat sini baru sempat ke jeti. Nak terus ke Kuala Perlis memang tak sempat sebab bas tu akan ke Changloon dulu. Kebetulan pemandu ni aku kenal sebab aku pernah naik bas ni sebelum ni dah pernah berkaraoke sekali dalam bas. Aku bersyukur di atas keperihatinan pemandu ini. Naik teksi dan dalam pukul 6.30 aku sampai di jeti Kuala Kedah. Mujur tiket feri pukul 7 masih ada. Walau aku menghadapi kesukaran namun aku bersyukur sebab berjaya juga sampai ke Langkawi.

Notanoti : terima kasih kepada kawan2 yang memberi nasihat/idea berkaitan kesihatan ayah. Insyaallah perkara ini akan aku bawa berbincang dengan keluarga

Saturday, June 2, 2012

Ada Suka dan Duka

Alhamdulillah
^
^
^
aku dah sampai kampung
^

^
^

sebelum tu aku & famili berkampung di Port Dickson
^
^
^
menghabiskan masa di cuti sekolah
^
^
^
melayan karenah kanak-kanak
^
^
^
yang seronok bermandi-manda di pantai & kolam hotel

notanoti : aku puas bila melihat wajah gembira kedua orang tua. Namun aku juga sedih melihat ayah yang agak terbatas pergerakan dek kerana penglihatan yang semakin terjejas.

Thursday, May 31, 2012

Mutiara Kata

sumber : cilok dari facebook.com


nonanoti : 2 hari menyepi dek gara2 talian telefon,fax dan internet kena sambar kilat. Ini baru pulih. Petang2 sikit aku jalan2 rumah korang yerk. Tengah pulun buat kerja sebab malam ni nak balik kampung...yeayyy. Doakan semoga selamat dalam perjalanan pergi dan balik. 

Sunday, May 27, 2012

Kisah semalam dan hari ini..


Dah bermula cuti sekolah. Maknanya faham-fahamlah. Ramai yang akan mengadakan kenduri. Bila dah dijemput tu wajib pula untuk menghadiri. Breakfast di rumah pun sekadar makan roti untuk alas perut.Semalam saja aku pergi ke 3 jemputan. Plan nak pergi pukul 12 tengahari tapi ada beberapa halangan pukul 1 baru pergi ke rumah yang pertama. Jemputan ni tak jauh dari rumah dan merupakan kawan my housemate. Ini jemputan kenduri berkhatan. Lepas tu kami pergi ke rumah kedua pula. ini kenduri kahwin kakak opismate my housemate. Memandangkan dah kenyang di rumah pertama walau makan hanya sedikit(kes beringat ada rumah lain..haha) tapi aku hanya meratah lauk. dah tak boleh nak masuk nasi dah.

Lepas tu kami ke rumah ketiga pula. Memang dah target tak lama2 di satu rumah. Lepas habis makan terus je jumpa tuan rumah. Ini jemputan kawan opis. Dia buat kenduri perkahwinan adik ipar+berkhatan.Kat rumah kawan kami sekadar makan pencuci mulut iaitu serawa pisang+keledek. Balik tu memang kekenyangan.


Okeh habis sudah cerita semalam. Pagi ni masuk2 opis jer kepala dah pening cium bau . Siapalah yang letak buah durian kat opis. Baunya saja sudah bikin pusing.Ada 3 biji. Kebetulan tak ramai yg ada kat opis. cepat2 kopek dan buah tu masuk dalam tuppaware siap-siap.Simpan dalam peti ais. Rehat tadi dah licin!!.

Alhamdulillah pokok durian yang ada kat opis ni ada juga buah yang boleh dinikmati. Jenis apa jangan tanya,aku hanya pandai makan jerk...haha.


sumber : cilok dari google.com

Wednesday, May 23, 2012

Monday, May 21, 2012

Sibuklah Sangat!!

Terabai rumah ku ini
Bukan disengajakan tetapi
tuntutan tugas memerlukan
aku untuk lebih fokus

Bukan itu sahaja
Aku pun agak sibuk untuk mengemas
rumah sewa baru
walau bukan rumah sendiri
tetapi dalamannya yang agak kotor
dengan contengan2 di dinding
membuatkan aku terpaksa melabur
duit sedikit agar tidak sakit mata memandang

Selesai projek mengecat
(ini upah orang yerr)
buat pulak projek dril mendril
ini ku mohon pertolongan kawan seopis

sekarang tugas yang amat tidak disukai
operasi kemas barang-barang
serta pindah memindah
adohai pasti meletihkan!!

Thursday, May 17, 2012

Mutiara Kata

Memberi maaf adalah lebih lazat daripada membalas dendam
bekerja lebih nikmat daripada menganggur
qanaah lebih bernilai daripada harta
dan kesihatan lebih baik dari kekayaan

sumber : koleksi Mutiara Kata Al-Qarni

Wednesday, May 16, 2012

Pagi yang Sejuk..


Suasana pagi yang dingin dan sejuk.Menyegarkan minda dan fizikal.Rasa tenang.

Notanoti : tepat pukul 7 pagi aku dah tercongok kat opis dan jadi tukang buka pintu. Pagi ni kawasan opis digunakan oleh staff2 polis seramai 70 orang untuk aktiviti kecergasan (jogging). Dah namanya menumpangkan kenalah ikut time bos keluar...huhu.

Tuesday, May 15, 2012

Melaka Bandaraya Bersejarah

Aku sambung cerita pergi ke Melaka. Semalam ingat nak update tapi tak sempat sebab banyak urusan di luar. Kena ambilalih kerja member yang pergi kursus 3 hari di HQ.

Hari Jumaat (11/05/2012) bertolak pukul 8.00 pagi dari KL. Singgah kat Masjid Putra dan Taman Botani,Putrajaya. Masa diberi cuma 1 jam. Dah puas jalan-jalan,terus pergi ke Nilai. Makan tengahari dulu dan terus membeli-belah. Kat sini ramai yang memborong frame ayat-ayat suci dan cermin . Aku sekadar membeli 2 helai blous . Nak beli frame bagai tak larat nak hangkut masuk feri.haha.

Selesai shopping,kami meneruskan perjalanan ke Melaka. Sampai pukul 5 petang. Jalan-jalan di sekitar Dataran Pahlawan.

Malam selepas Maghrib kami pergi semula ke Dataran Pahlawan,Bandar Hilir.


Kami naik Menara Taming Sari dulu. Harga tiket sebanyak rm15.00. Malam operasi hanya sampai pukul 10 sahaja. Dari atas boleh lihat pemandangan indah sekitar bandar yang dipenuhi dengan cahaya lampu. Aku agak gayat (dalam hati cepatlah benda ni turun..haha.). Masa yang diambil hanya 7 minit. Yang naik pun tak sampai 10 orang.


Lepas tu kami naik pula bot River Cruise menyusuri laut/sungai. Masa yang diambil selama 40-45 minit. Tiket masuk adalah RM10.00. Ada taklimat daripada botman sepanjang perjalanan berkaitan bangunan sejarah yang dilalui. Perkhidmatan tamat pada jam 11 malam.
Ikan patin masak tempoyak . Berhenti makan di RNR Tapah (perjalanan pergi) dan RNR Sg.Perak (perjalanan balik) memang aku tak lepaskan peluang makan lauk ni. Antara feveret dan kebetulan tiada di belah Kedah.
Negeri Melaka kan terkenal dengan asam pedas . Tapi kami tak berpeluang makan sebab menu ini tidak disediakan di hotel...huhu. Tapi sempat makan di Nilai..Bolehlah. Habis dah cerita di Melaka. Stori panjang2 nanti korang muntah hijau plak..hehe.

Notanoti : gambar2 ni semua hasil cilok dari google.com. Bila dah tranfer gambar dalam pc, upload ke sini gambar tak elok. ambil gambar dari internet bolehlah plak. Aku pun tak tau apa masalah sebenar..huhu.

Sunday, May 13, 2012

Kuala Lumpur

credit : google.com

Ini aku cerita sedikit pasal  pergi lawatan ke KL & Melaka (10-12/05/2012).
Bertolak pukul 7.30 pagi tapi biasalah kalau pergi ramai2 ni mesti akan slack juga.
Dalam group ni hampir salah seorang tak dapat pergi gara2 lambat.(group minggu lepas seorang dah tertinggal,nasib baik bos bagi masuk group ni). Pergi lawatan ni terpaksa dipecah kepada 2 group. 
Nasib baik sempat walau orang feri dah marah2. Mungkin kebetulan ada pesakit yang perlu dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah,Alor Setar dan penghantaran banduan ke tanah besar. Kami duduk bersekali dengan geng2 polis.

Perjalanan mengambil masa satu jam setengah dan bila sampai di Kuala Kedah bas dan sedia menunggu. Oh ya lupa plak group ni seramai 20 orang dan 2 orang sebagai guide. Pergi ni menggunakan travel agent. Di gurun kami berhenti sekejap untuk breakfast . Kemudian perjalanan diteruskan tapi biasalah rombongan cik kiah ni berhenti-henti di RNR atas permintaan sekiranya nak jumpa "mr.tan". Kami berhenti makan tengahari dan solat di Tapah.

Sampai di KL pukul 5.15 petang. Alhamdulillah perjalanan lancar. Kami menginap di hotel Citin betul-betul bersebelahan Masjid India dan berdepan dengan Bazar bumbung hijau. Lepas check-in kami terus shopping di sekitar jalan TAR. Kalau sampai sini memang rambang mata . rasa semua nak beli..haha. Kat sini kena pandai tawar harga. Mungkin kami sampai dah petang dan kebanyakan kedai nak tutup , kami guna kesempatan dengan baik dengan tawar sehabis boleh..hehe. Balik ke hotel pun dah pukul 10 malam.

notanoti : Berhabis duit jugalah aku dengan beli kain pasang 5 helai untuk raya+baju kerja. Itu belum termasuk dengan memborong tudung..haha. Nanti aku update pasal Melaka plak.

Wednesday, May 9, 2012

Tumpuan

memberi tumpuan
mata memandang ke hadapan
harap input masuk ke kepala
bukan menerawang entah ke mana

Kalau dalam keadaan begini
dalam suasana dingin
mata akan menjadi layu
tumpuan menjadi lemah

tetapi saat begini
apa yang ditunggu
adalah jamuan/hidangan
yang dihidang

bila tiba saat itu
kelihatan ramai yang gembira
wajah yang suram
menjadi ceria

notanoti : ketika ini aku berada di dalam bilik taklimat. Ada kursus daa. nasib baik dibuat kat my opis. esok skip sebab pegi lawatan...yeayyy.

Tuesday, May 8, 2012

Kerja Oh Kerja

Selamat Petang
Setelah 2 hari tak menjenguk
bersawang dah rumah..haha.

tuan rumah agak kebizian
disebabkan dek kerna bulan Mei
ramai yang buat event kat jabatan ini
agak tertonggeng2 kami
yang tak seberapa ramai ni
nak menyediakan tempat/kemudahan

Ada juga event yang bertembung tarikh
nasib baik dari HQ (tapi department lain2)
so mereka tidak kisah sekiranya tempat
tidak berapa memuaskan dari segi facilities
asalkan sampai juga ke langkawi
(kadang aku pun tak paham mentaliti mereka..datang sini atas urusan keje atau nak shopping lebih..haha.)


Kesian
pada bos yang aku tengok nampak serabut
sebab jadualnya penuh
dengan event2/kursus/mesyuarat

Diharap program2 yg diatur
tidak dihentam oleh pihak2 yang lain
kami akan cuba membantu
apa yang termampu bagi menjayakan majlis

notanoti : hanya esok sahaja kerja.lusa akan pergi lawatan ke KL dan Melaka...yeayyyy.

Sunday, May 6, 2012

Cerita Dulu - Dulu

Hari Ahad yang blues.selalunya monday blues tapi memandangkan sini ahad keje aku ubah.haha. Teringat masa aku mula2 sampai sini agak kekok untuk stabilkan diri. Yelah kalau kat lembah klang keje hari isnin aku kena set dalam kepala hari ahad keje bukan cuti dan cuti pada hari jumaat dan sabtu.

Lagi satu bab pertuturan/percakapan. Orang utara ni cakap kasar sikit tapi mesra . Dulu aku pun lambat juga nak tangkap apa yang mereka cakap.Lama kelamaan aku dah mula paham. Tapi sejujurnya aku pun bukanlah fasih sangat nak berbahasa utara sikit2 tu bolehlah.

Makanan pula ada bermacam variasi . Tekak aku pun kena sesuaikan juga. Kat sini terkenal dengan gulai. Ada sesetengah negeri panggil kari. Aku ni kureng sikit ngan gulai tapi lama2 dah boleh. Tapi lebih suka gulai ikan. Kalau kat sini kuah agak cair. Banyaklah lagi seperti daging rebus cicah sambal kerisik. Ini banyak dibuat masa kenduri kahwin. Bihun sup pun berlainan dari negeri lain. Ada juga makanan yang diimport dari Thailand seperti somtam, kerabu dan pulut ayam. Kalau cerita pasal makanan sampai esok pun tak habis..haha.

Yang menarik lagi kat sini kenduri kahwin dibuat tak kira hari . Mula-mulanya agak terkejut juga sebab kat selangor jarang nak buat kenduri pada hari bekerja .  Tapi kat sini dah jadi perkara biasa . Satu kelebihan pada orang-orang yang bekerja boleh terus singgah makan . Ingat bila buat waktu kerja mesti takde ramai orang yang datang . Kemeriahannya sama jer dengan buat pada hujung minggu. Sekurangnya takdelah hujung minggu terima sampai 6-7 kad jemputan. Boleh pening nak susun jadual rumah mana nak pergi dulu.



Thursday, May 3, 2012

Layanzzz....










Bergambar bersama di atas menara (sila rujuk gambar pertama). Sejuk sebab berkabus.
Ini my ex-housemate . Kebetulan minggu lepas dia datang bercuti. Itu yang ambil kesempatan berjalan - jalan sakan..haha.
Masa minum petang kami makan pizza Artisan . Mungkin kat tempat lain takde kot .
Tapi dari segi citarasa aku lebih suka pizza hut lagi.

Ini sebagai hiasan di atas meja kat menara .

Lokasi : Gunung Raya, Langkawi.

Sebenarnya kat atas ni takde apa pun. Cuma boleh lihat pemandangan yang cantik dan boleh nampak Thailand juga. Masa kami sampai ni dah petang dan keadaan berkabus. Rasa sejuk sangat!!. Kalau nak feeling2 rasa macam di oversea bolehlah singgah di sini...haha.

Wednesday, May 2, 2012

Sejuk Damai Aman



Luas saujana pemandangan. sejuk mata yang melihat
Ku rasa tenang. Subhanallah!!

Lokasi : Cameron Bharat Plantations,Cameron Highlands

Monday, April 30, 2012

Astro



Sekarang ni aku kemaruk nak tengok tv
 ^
 ^
 ^
sementara Astro dengan baik hatinya
 ^
^
^
 mempelawa semua pelanggan boleh melihat semua channel
^
^
^
sehingga 06hb Mei 2012
^
^
^
Jangan lepaskan peluang...keh keh.

Sunday, April 29, 2012

Hari Anugerah

baru saja habis event Hari Anugerah.Ini merupakan kali kedua. Sebenarnya hari anugerah ini diwujudkan bagi penyampaian APC bagi kakitangan sambilan cemerlang. Untuk penambahbaikan telah ditambah 4 anugerah yang baru bagi meraikan staff dan orang luar yang banyak menyumbang kepada pencapaian yang telah diperolehi oleh my opis.

Sesi pagi ada 2 ceramah yang telah disampaikan oleh 2 orang pegawai dari HQ. Seorang bercakap berkaitan motivasi dan seorang lagi berkaitan sumber manusia. Banyak input yang aku dapat terutama mengenai motivasi tentang diri dan kerja berpasukan.

Waktu tengahari pula diadakan jamuan (part ni yg paling ditunggu..haha) dan penyampaian sijil dan plak kepada pemenang. hanya calon APC sahaja yang menerima wang tunai bagi memotivasikan diri dan menghargai jasa mereka walaupun bukan kakitangan tetap. Bila ada majlis seperti ini staff boleh mendapat ilmu dan saling berkongsi bergembira dan meraikan  dengan kejayaan orang lain. Bukan mudah untuk menilai dan mencari calon yang tepat. Segala kriteria diteliti dan keputusan dibuat bersama. Moga majlis seperti ini akan diteruskan lagi.

Nonanoti : aku sempat berjumpa dengan pengarah Sumber Manusia berkaitan permohonanku. Semoga aku akan mendapat berita gembira.Doa-doakanlah.

Thursday, April 26, 2012

Hujan....Rezeki Tak Disangka.


Hari ini seharian hujan lebat. Waktu-waktu macam ni di kepala mesti teringat 2 benda jerr iaitu perut lapar dan mengantuk . Ibarat mengantuk disorongkan bantal ada member belanja nasi ayam untuk semua orang. Mekasih . Moga murah rezeki!!

sumber : google.com

Wednesday, April 25, 2012

Cerah jadi mendung

Selamat Pagi
^
^
^
Buka cimb clicks
^
^
^
Bibir tersenyum lebar
^
^
^
Ada kemasukan yang luarbiasa
^
^
^
tranfer sana sini
^
^
^
nilai yang tadi 4 angka
^
^
^
kini jadi 3 angka
^
^
^
adehss..ngerii

Tuesday, April 24, 2012

Bila Tiada Mood

Aku pun tak tau kenapa dengan ku hari ni . Dalam kereta pun tak banyak bicara dengan bos . Apa yang ditanya itulah aku jawap (sekadar 2-3 patah). Sampai bos tanya "kamu sihat ke". Aku sekadar mengangguk...hahaha.

Dengan opismate pun x banyak bicara (aku bukanlah peramah sangat tapi ada masa2 memang riuh opis ni aku buat..haha). Dalam pantry tadi pun aku seolah-olah tak wujud di situ. Mereka semua heran.

Entahlah  . Mungkin aku serabut . Aku mengambil pendekatan berdiam diri daripada nanti aku hangin tak pasal-pasal. Bila mood dah ok nanti barulah aku bercerita.

notanoti :  aku sedang menanti perkhabaran gembira . Doakan agar bukan khabar duka yang aku terima. Semoga dipermudahkan.

Monday, April 23, 2012

Aku sedang mengenali kamu

Bertemu kamu
berubah wajah
Aku terkedu
hanya terpaku

Sesungguhnya
tiada perkataan yang terkeluar
kerna aku pasti
kena mengenali kamu

Sebenarnya aku terkejut bila template/layout tiba-tiba berubah baru. Dahlah yang lama pun aku masih belajar dan tiba-tiba ada yang baru plak kenalah aku memahami function button2 yang ada. Mencik tau!!.

Sunday, April 22, 2012

Pengalaman Di KK - Part Last


Ini masa last day sebelum balik kami singgah di Kundasang. Sebenarnya banyak gambar yang diambil sebab tertarik dengan keindahan Gunung Kinabalu. dari KK mengambil masa dalam 1 setengah jam ke 2 jam. layankan jelah gambar yang tak berapa nak ada ni...huhu. Tak tahulah apa masalahnya.



Thursday, April 19, 2012

Pengalaman di KK - Part II

Aku sambung kisah pergi ke Kota Kinabalu.Maaflah gambar kurang memuaskan.



Tihara - Masihkah kau ingat pada boyfried berbaju merah itu...hehe.


Sepanjang berada di Kota Kinabalu,kami menginap di hotel Deeleton.Hotel ini rate 2 bintang sahaja tapi bagi pendapat aku,ok dan selesa.Hotel ini berdepan ngan hotel Meridien (kalau tak silap) dan dekat je ngan pasar malam .

Bila malam memang itu port kami makan dan berjalan kaki sahaja dari hotel. Pasar ini bersebelahan dengan pasar philipines yang terkenal dengan jualan mutiara. Kami hanya tuju kedai Anum sahaja sebab kawan yang berbaju merah tu memang kenal dan kalau ke Sabah memang wajib singgah. Diskaun yang dibagi memang berbaloi siap dapat free gift lagi.

Pergi ke pasar philipines memang gila kooo tengok mutiara yang cantik2.Rasa nak borong semua tapi nasib baik sedar diri duit kat poket tak berapa nak tebal, aku hanya membeli untuk diri sendiri,mak + adik2 perempuan + housemate. Rabaklah jugak dalam 150.00.

Ada juga kedai-kedai yang menjual bermacam jenis ikan kering + makanan orang sabah. Aku sekadar beli ikan keropok(itupun orang kirim) + memborong kuih cincin + keropok ikan sebagai buah tangan untuk kawan2 opis.


Makan Abc sebagai penghilang dahaga setelah puas berjalan kat sekitar pasar malam. Rasa sedap dan ada buah-buahan campuran+makaroni. Ingat nak order satu lagi tapi segan nanti kena kutuk just minuk air masak je yg ada kat meja...haha.


Kat pasar malam ni ada 3 department - bahagian ikan+seafood (rege memang murah jauh beza ngan semenanjung),bahagian sayur + bahagian makanan. Banyak kedai-kedai makan dan harga lebih kurang ngan semenanjung). aku + kawan2 lebih teruja dengan ikan+seafood bakar.Ikan besar2 dan rege memang murah.



Dinner - kami makan nasi goreng.nasi punyalah banyak. Tak habis dan malam kedua just order 2 pinggan dan share 4 orang.memang puas hati makan. Adds on ikan bakar 2 jenis + sotong bakar yang dibeli.



Licin beb!! Ikan tu isi lembut dan manis. Cuma sayang nasi tak habis. Malam seterus repeat menu yang sama cuma try ikan bakar yang lain pula.



nonanoti : Ada sambungan lagi tau...tungggu..haha.



Wednesday, April 18, 2012

Terharu...

Rentetan cerita semalam


ramai yang boleh meneka


apa yang aku maksudkan


dengan boyfriend




Tak sangka ramai yang


mengetahui berkaitan


rentetan kisah2 yang


berlaku kebelakangan ini




Aku terharu


dengan keprihatinan korang


sayang korang ketat2


muah muah muah




Notanoti : Ada juga yang menyangka "boyfriend" itu adalah orang. Mudah-mudahan doa2 kalian itu akan menjadi kenyataan..insyaallah..ahaks.


Tuesday, April 17, 2012

kosong

mati kutu

^

^

^

^

^

bila system down

^

^

^

^

^

sekejap lagi nak keluar

^

^

^

^

^

tengok keadaan boyfriend

^

^

^

^

^

rindu sangat..haha.

Monday, April 16, 2012

Pagi Yang Mendung....


Selamat Pagi semua...

plan nak update cerita kat KK namun apakan daya pc ni ada problem plak,bila upload tu gambar jadi atas kaler lain bawah kaler lain...huhuhu. Insyaallah bila dah ok nanti aku upload yerr.

sejak aku mengalami eksiden, memang agak payah nak bergerak ke mana-mana lagi2 bila cuti hujung minggu. Pergi keje pun seawal 7.10 dah terpacak tepi pagar tunggu opismate@bos pick up (mkgn nak mengajar aku keluar awal kebiasaan pukul 7.30 baru keluar rumah..hihi).


Hujung minggu pula aku jadi wanita melayu terakhir..hehe. Duduklah kat rumah. Kalau boring tahap gaban aku keluar jalan2 sekitar rumah. Bila dah terjadi sebegini memang mengharap belas ehsan orang lain. Takpelah aku harap semua ini ada hikmah buat diriku.

Aku berharap agar semua ini dapat selesai dengan cepat dan baik. Minggu depan genap sebulan tapi pihak polis masih belum buat siasatan berkaitan kes aku...huhuhu. (janganlah pending lama2 aku malas nak pk sangat, buat sakit kepala jerrr)



Ini air jagung. tetiba rasa nak try bila driver yg bawa kami minta air ni masa di Tanjung Aru. Rasa sedap gak!!. Ini jela gambar yg boleh diupload.


Thursday, April 12, 2012

Pengalaman di KK

Alhamdulillah telah selamat sampai ke Langkawi. Pertama kali menjejakkan kaki di bumi negeri di bawah bayu agak teruja. Memang dah lama teringin nak sampai sini. Dapat peluang walaupun atas urusan kerja tidak aku sia-siakan.


Dari airport langkawi pukul 11 pagi (08/04/2012) dan alhamdulillah tidak delay dan sampai pada waktunya. Sementara nak tunggu penerbangan ke KK, aku dan member pergi makan di Food Court.


Kira-kira pukul 1.00 tengah hari datang pula 2 orang lagi dari HQ. Kami telah bergabung untuk menjadi 1 team. Pukul 2.15 petang bertolak dari KLIA dan mengambil masa selama 2 jam setengah.


Lepas sampai di airport KK dan check in hotel,kami terus pergi minum petang di Tanjung Aru.Subhanallah!! Cantik sungguh pemandangan lagi2 bila matahari nak terbenam.

my partner. ini dia yg minta diambil gambar.Teruja kot ngan ABC tuh!!...haha.


Ini mungkin dalam waktu 6.30 petang. Kat sini gelap awal.Member dari HQ dah pesan awal2 subuh masuk dalam pukul 4.45 pagi dan pukul 6.30 tu dah terang benderang.....


notanoti : Akan ada entry sambungan..insyaallah akan upload lebih banyak gambar...tunggguuuuuuuuuuuuuuu...haha.



Thursday, April 5, 2012

Menyepi seketika

Blog akan ditutup sementara

^

^

^

^

^

tuan blog ada urusan kerja di Sabah



nonanoti : mungkin peluang ini aku gunakan untuk relakskan minda..hehe.

Wednesday, April 4, 2012

Kena buat pilihan

penat...fuhhh...
letih fizikal dan minda
pagi tadi pergi ke LADA
aku dapat umah sewa

staff tu bagi 2 kunci
satu untuk ting.2 dan satu lagi di.ting 3
yg ting.2 tu sebelah blok aku jer
senang kalau nak pindah nanti
tapi dinding penuh dengan conteng2
rasa bekas penghuni rumah ni
ada anak kecil
lepas tu tombol pintu rosak


rumah lagi satu tingkat paling tinggi
dan blok agak jauh sikit
siling pun ada kesan air
lumrahlah kalau tingkat paling atas
cat di dinding masih elok dan tak banyak kerosakan

aku dalam dilema untuk memilih......

notanoti : sepatutnya kunci kena pulang selewatnya pukul 5. Esok jela aku bagi kat member..haha.

Tuesday, April 3, 2012

serabut

Lama tak update
tangan ni terasa nak mengetuk keyboard
tapi tersekat dek kerna
minda yang berserabut

"Gunakan akal anda seolah-olah nyawa anda bergantung kepadanya" ~ Hamba Allah


entahlah
mungkin disebabkan oleh kekalutan yang berlaku
aku pun seperti sedang mencari punca dan arah
untuk menyelesaikan satu persatu

Benarlah
apabila kita diuji dengan musibah
apabila tidak menghadapinya sendiri
kita tidak akan rasa sakitnya itu

"Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya." ~ Albert Camus


ku mohon
agar segala permasalahan
ini akan terlerai dengan baik
dan membuat jiwaku tenang

"Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus."

sumber : sini (bagi ayat-ayat yg bold dan italic)

Sunday, April 1, 2012

Segmen Superstar blog5



tarikh tutup : 04/04/2012



Berminat nak join : klik sini untuk maklumat lanjut.

Wednesday, March 28, 2012

Sukar untuk terima namun aku redha...

Kejadian berlaku kira-kira pukul 5.30 petang semalam. (tarikh keramat 27/03/2012)

Kejadian ini berlaku ke atas diri sendiri. Sesuatu perkara yang selalu aku mohon supaya dijauhkan dan sentiasa dipelihara diri ini semasa di jalanraya. Namun kuasa Allah siapa yang menduga dan mampu menolak. Andai jika dah ditetapkan sesuatu itu akan berlaku pasti akan berlaku.

Sebenarnya semalam berlaku kemalangan tak sampai 1 km daripada rumah. Perjalanan balik dari opis sampai satu simpang traffic light menunjukkan warna merah. Aku berhenti dan merupakan kenderaan pertama di hadapan.

Bila lampu dah bertukar hijau dan ku lihat kenderaan dari arah bertentangan berhenti,aku masuk gear dan terus bergerak secara perlahan membelok ke kanan. Entah macam mana tiba-tiba melintas satu kenderaan dengan laju dari arah sebelah kiri dan kedengaran satu bunyi yang kuat.

Kereta ku telah melanggar kereta tersebut namun alhamdulillah kenderaan itu bergerak ke hadapan dan berpusing sebelum berhenti di tengah2 jalan .Kereta ku pun terus bergerak perlahan sebelum berhenti di tepi jalan berhadapan kedai2 menjual kuih dan Idaman Suri.

Saat itu aku tidak boleh gambarkan perasaan ini. Tidak panik tapi rasa macam kosong dan blurr sebab ini pengalaman pertama eksiden. Ada 2-3 lelaki yang mengetuk pintu cermin dan menyuruh ku matikan enjin dan keluar dari kereta. Mereka juga meminta ku menelefon saudara atau kawan. Ketika itu aku hanya menelefon housemate dan kawan opis. Masa tu memang ramai orang dan masing-masing sibuk bertanya untuk mengetahui hal sebenar.

Alhamdulillah syukur tiada kecederaan di antara kami. Orang yang dari kereta lagi satu ada berjumpa dengan ku namun tiada kata-kata yang keluar dari mulutnya. Ketika itu aku hanya memandang dan lidah ni rasa kelu nak bertanya kenapa dia memandu laju dan melanggar lampu isyarat. Polis sampai kira-kira setengah jam kemudian dan mengambil gambar di tempat kejadian. lepas tu aku dan kawan pergi ke balai untuk membuat laporan. Ku lihat pemandu kereta yang berlanggar dengan ku telah selesai membuat laporan. Apa yang aku terkilan bila pasangan suami isteri (sambil mengendong anak lelaki berumur 2-3 tahun) itu hanya memandang endah tak endah dan tiada kata yang keluar dari mulutnya.

Aku terus membuat laporan dan menceritakan perkara sebenar apa yang berlaku. Aku redha dengan kejadian ini dan anggap mungkin ada kekhilafan yang telah aku buat secara sedar atau tidak. Mungkin kejadian ini utuk menyedarkan diriku. Aku ambil perkara ini dengan fikiran yang positif dan apa yang penting sekarang adalah untuk uruskan pembaikan kereta. Kereta itu akan dihantar ke proton kerana masih baru.Baru 2 tahun aku pakai. Bila dah jadi begini agak payah untuk bergerak dan pagi tadi pun aku menumpang bos pegi opis. Harap2 semua ini boleh diselesaikan dengan cepat.

nonanoti : aku agak terkilan bila pagi tadi dengar di radio.polis trafik memaklumkan bahawa kedua-dua pemandu mendakwa lampu hijau....huhuhu. Tak sangka orang itu tidak jujur dalam membuat laporan.

Tuesday, March 27, 2012

Mutiara Kata






Kegembiraan memerlukan rasa aman

Harta memerlukan sedekah

Kemuliaan memerlukan aksi/amal

Kekuasaan memerlukan sikap rendah hati


Sumber : Koleksi Mutiara Kata Al-Qarni


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...