Kawan - Kawan

Thursday, June 14, 2012

WW Semalam

Daripada entry semalam, ramai yang memberi maklumbalas nan hado dan scary. Tapi kata- kata korang tu memang ada benarnya,bagi kaum melayu memang takkan jumpa pakaian tu dan jarang nak memakai topeng.

Sebenarnya mereka ini adalah masyarakat Orang Asli Mah Meri,Pulau Carey,Banting. Gambar semalam pun aku snap masa ada event apa tah (lupa) awal tahun ritu. Ada booth bagi setiap negeri dan Selangor diwakili oleh komuniti ini.



Pakaian ini kebiasaan mereka akan pakai sekiranya ada persembahan kebudayaan atau ada upacara kepercayaan.

Nak tau lebih lanjut pasal mereka ini,boleh jenguk di sini . sumber gambar cilok dari pakcik gogel.

26 comments:

Kakzakie said...

Kadang-kadang tujuan nak kekalkan tradisi tapi macam dah tak sesuai lagi dgn arus permodenana sekarang..

MizzTina said...

makaih..tkt lak tgk..

nur anis said...

ingatkan patung..orang rupanya..

Acik Erna said...

oo..baru acik tau..terima kasih lieyna..

fazrulnoor said...

saya org banting dan saya tau dimana pulau carey

Zie Madini said...

erkss...scary nyer topeng. hehehe

Afasz said...

topeng shrek ke? hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

bg rietta mmg scary....huhuhu....

Rai said...

bagus gak..kalau tambah pakai stokin memang menutup aurat da nih..haha..takut perogol nak dekat :P

miloais milo said...

oh ok.... baru tau...

membuatkan iols teringat - hiburan kuda-kepang masa di kuala selangor - anak sedara sebelah my hb kawen -
ada gak yg bertopeng macam ni - lebih kurang lah!

Sweetie said...

Cer pakai lam gelap, mau pengsan gamaknya. Dulu saya ada sorang kenalan dari Austria, yang memang minat dengan topeng-topeng ni. Dan dia hantar duit minta saya tolong belikan topeng-topeng tu.

Iffah Afeefah said...

xde2 scary gak

geli nengok

Tihara said...

nk borrow lah wat gempak anak2 buah :)

Asrul "iLham" Sany said...

info budaya... menarik...

Papa Mifz said...

ooo..kat banting pun ado org asli yer...

Deq's Qienz said...

salam kenal..wooohhh..gerun nengok..

Rara Nasiha said...

takut dan geli tengok. hihi

anamizu kaito said...

ni budaya & kepercayaan nih.
diorang mseti la nk kekalkan
budaya diorang kan kak..

scary jugak.





luv,
cik ana

msredcheesecake said...

nape la menakutkan pakaiannya tu...

ratu siput said...

kalau bebudak kecik mesti takut kan.ehehe.

penjajah minda said...

macam watak dalam lord of the ring je.

-gedek! said...

mana nak dapat rambut mah meri tu? Boleh uncle buat modal ambik gambar...

wahida said...

nasib baik aku tak mengandung...tanjat gegirl...hehe...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hehehe.. legend nye muka mereka.. hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah... seram pulak tengok... hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

laaaaaaaamaaaaaaaaaaaaaaaaa sudah tidak berblogwalking... salam kebizian yang tidak terhingga dari teratak siFaqir ilmu..
...................................
terima kasih atas kesudian meninggalkan komen (^___^)
...................................

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...