Kawan - Kawan

Wednesday, January 18, 2012

Makanan Tradisi


Mood nak buat kerja dah ke laut. Sekarang aku dah terbayang-bayang kampung halaman. Kebetulan aku dok google ternampak gambar2 makanan tradisi masyarakat Jawa. Terus aku teringat akan makanan yang menjadi kegemaran.


Salah satu makanan peberet ialah nasi ambeng. Tapi kat kampung aku pun dah susah nak jumpa melainkan masa bulan puasa.Ramai lerr yang jual. Kalau aku turun Selangor mesti akan transit kat rumah adik kat Klang sebelum balik Sg.Besar. Ada pasar malam setiap hari Jumaat dengan hari apa tah kat Kg.Delek. Memang tak miss akan beli kat situ.Balutan nasi tu pun comel2 jerk tapi jenuh jugak nak perabih!!...hehe.



kredit to Sobri Mansor


Yang kedua aku suka sambal goreng. Citarasa ikut masing-masing. Tapi aku suka yang takde letak santan. Mungkin agak renyah sebab masak ini bahan-bahan kena digoreng terlebih dahulu sebelum digaul dengan bahan samabal. Kat sini pun aku pernah buat 1-2 kali jerk. Yelah kat utara ni bukan makanan tradisi mereka,so kawan2 tak berapa nak gemar. Lepas tu malas nak masak dah...kihkih.



kredit to catzscafe

Yang ketiga paling aku suka sambal tahun. Nama jer sambal tapi cara masak macam masak lemak. Kalau mak aku suka buat time raya puasa @ raya haji @ ada request dari anak2. Makan ni lagi lama perangat lagi terangkat!!. Majoriti orang buat memang pedas. Kalau sapa yang tak makan pedas memang tak digalakkan.Makan ni boleh mengalir airmata. Tapi aku kurang suka kalau isi dalamnya babat@kulit lembu.Lebih suka kalau isi kerang@seafood. Masak ni pun mudah. Kena letak lengkuas ,halia dan yang paling penting cili padi banyak2.Semua tu lebur dalam periuk bersekali dengan santan.

kredit to Che Zaid


Notanoti : Aku dah request kat mak nak makan sambal tahun dan sambal goreng balik cuti raya cina....

22 comments:

Acik Erna said...

lieyna..semua yang ditayang tu acik suka..maklum le kan..18 tahun lamanya menikmati masakan jawa ni..

gadisBunga said...

2 weekend berturut2 saya makan nasi ambeng tau.

tapi yg versi moden punye la.

dapppp!

fieda said...

saya tak pernah mkn semua yg di atas...huhuhu

missSenget said...

suka sambal goreng..

lagi itam lagi menawan...




meleleh air liur...

Tihara said...

lama dah tk mkn nasik ambeng..sambal taun tu yg buh kulit lembu tu kan..pedas2 kn :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

eh sobri mansor tu bisnes partner sy lah hihi


sy ada darah jawa..nasi ambeng mmg sedap


kalau sambal goreng sy x suka yg letak tempe..hihi..suka ada bnyk paru..tp sy br tahu ada sambal goreng yg letak santan


sambal tahun sy x penah dgr lak..

khaifaiz said...

makanan wong jowo

lieynanilaz said...

tihara...betullah tu...ada orang buat letak kulit lembu yg dibakar dulu...sambal tahun memang pedas...

rina...saya tau sebab pernah tengok ada orang buat letak santan sket..

kalau belah selangor memang glemer sambal tahun ni...

kucingorengemok said...

bestnya boleh request²... kita mak dah takde, orang nak makan request kat kita, ponek den!

miloais milo said...

errr... iols tak makan nasik ambeng ni..
tho mak mentua orang jawa - dan selalu gak balik kuala selangor bila ada kenduri - memang konpem lah ada nasik ambeng ni...

Pok Amai-Amai said...

Eh, sy pun suke mkn nasi ambeng! Mkn dlm dulang, pastu die letak setengah ekor ayam atas timbunan nasi tu! Ishh! Klasik!

Daddy Ziyyad said...

Kalau saya balik ke JB, baru boleh jumpa nasi ambeng ni...

~izan~ said...

akak pun suka sgt nasi ambeng ni. mmg bulan puasa je akak dpt mkn..

sambal tahun tu kan,ari tu akak tgk rancangan yg samsul ghau2 kat bazar ramadhan tu...akak xpernah cuba lg..nmpk best!

KaK LimAh Si SupiR said...

xpenah try nasik tuu :P

Dalila Hamid said...

x pernah rasa lagi menu di atas

Zul Fattah said...

nasi ambeng? apa tu? kat mana boleh dpatkannya?

Iffah Afeefah said...

sambal tahun cm sambal goreng jawa je rupenye

http://gula-gulapelangi.blogspot.com/2012/01/sejarah-iffah-afeefah-sejak-2782011.html

membantu memahami pasal tgn tu

Tukang Karut said...

lapo!

msredcheesecake said...

Sambal tahun tu pernah rasa kat kenduri kawen... Mmg pedas menyengat... Heee

Hantu Kak Limah said...

bab nasik ambeng tu mmng gua suke...psl klau pasar mlm mesti sambar sebungkus...5 hengget jer..makan 4 beranak..keh..keh...keh..

Papa Mifz said...

papa mifz pun perlahan lahan suka makanan2 tuh sejak dah kawen ngan org jawa nih...hehe

renjerkabloi said...

uit! sedapnye! :P terliur je tengok :P

baru2 ni renjer ade turun memancing kat area sungai besar..rupenye xla jauh dari felda renjer nak ke sane :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...