Kawan - Kawan

Saturday, September 10, 2011

Open House Sana Sini

Semalam jadual penuh dengan menghadiri jemputan open house dan menerima tetamu di rumah.Walau rumah bujang tapi masih ada yang sudi datang beraya tau...


Pagi - kemas2 umah dulu ...yelah dah orang nak datang, nanti dikata anak dara pemalas plak .Dalam pukul 10.30 pergi ke jemputan open house opismate housemate.Dah macam kenduri kawen,siap pasang 2 khemah.Masa kami sampai orang tak berapa ramai lagi,leh makan dengan hati senang. Kemudian meneruskan perjalanan ke rumah Kak Normah (tukang jahit yg selalu housemate aku buat baju). Kami dijamu dengan bihun sup,agar2 dan kuih2. Walau dah kenyang dan perut sendat tapi pergi jugak ke satu lagi jemputan yang berdekatan. Kat sini aku cuma menjamah laksa jerr(itupun share ngan member)...makanan lain dah tak boleh nak masuk.Kenyang sesangat.


Lepas tu balik rumah...rehat sat bagi makanan2 hadam dengan sempurna dulu..hak hak.Kira-kira pukul 2 kami pergi ke jemputan cukur jambul anak kawan satu opis...walau baru 22hari tapi bb memang bambam...sempat aku gomol...ho ho..Kami dijamu dengan bihun goreng ,pulut kuning + kari ayam . Kemudian pergi plak umah kawan housemate yang kebetulan di lorong belakang. Melepak kat sini agak lama jugak..kitorang dah biasa kat sini...selalu gak bertandang.orang tuanya sporting..Pukul 4 petang kami gerak balik,kawan2 housemate nak datang beraya . Sempat gak kami beli lemang sebatang . ingat nak beli 2 tapi bila dengar 1 10.00 terus cakap nak 1 jerk...ha ha...mahallah weii...


Kira2 pukul 5.30 kami menerima kunjungan 4 orang kawan.Riuh rendah sebab memasing bawa anak2....riuh sekejap umah ...seronok pulak tengok kanak2 bermain . Kami cuma hidang lemang + serunding,goreng keropok keping dan kuih2 raya jerk...ingat nak masak bihun goreng tapi x sempat...habis licin keropok..hehe..


Malam ingat nak berehat...sekali housemate dapat sms...ada kawan nak mai umah...kelam kabut buat hidangan...nasib baik lemang ada lagi...jamu jerk ngan makanan yang sama seperti kunjungan tetamu waktu siang...Walaupun penat tapi aku suka dengan aktiviti yang bermanfaat sebegini . Raya kan sebulan . Eloklah saling ziarah - menziarahi sambil mengeratkan silaturrahim.


aku pun tak tau apa motif letak gambar kabinet tv umah...haha..

15 comments:

Musang said...

mkn xhenti2...cuba timbang dh naik berapa kilo agaknya hehe

Abby Salvatore said...

Wahwahwahhh...beraya sakan nmpk?keke..

Tihara said...

wah wah makan tk ingat aku..sedap nye lemang..ada lagi org juai yer..mmg mahai la ni..pasai pulut, santan, topup semua naik..kui 1000x

motif letak gambo tu pasai lawa la kabinet tv ..cat umah pun cantik..dengan karpet kaler merah..masukk..aku tanya eric tadi :)

Arbi said...

time ni besttt...xpayah masak..pegi makan jerr percuma plak tuu...huhuhuhuhu

Tukang Karut said...

jimat duit ooo ada banyak jemputan open house ni...

gedek! said...

jaga makan time open house....

jangan belasah je!

Sunah Sakura said...

lemang memang mahal kan...huhuhu

Ahmad Ismi said...

susah benar gak kan kalau ramai yang buat open house..ssilap haribulan..kita yang teropen PERUT...telampau banyak mkn smpi buncit..kah3

gadisBunga said...

ni siyes sakan beraya ni! hahaha!!!

nabilah_2908 said...

wah..banyak tul jemputan open house...seronok... :)

sy tak berkesempatan lagi nak join open house...minggu lepas habiskan masa tido je..tak bape nk sihat.. :)

bloghok said...

NAK TV RAYA...KIFKIFKIF

AI said...

- susah cari buluh lemang, tu yg mahal tu...

cik pulau said...

besela tu. time raya makan memang tak hengat..
sebulan pose nak turun punyala susah.
time raya.. seminggu pn dah boleh naek berapa kilo.

sue perbs.. said...

syok nye mkn je ye.. btmbh tmbh la berat nanti

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina baru dapat jemputan open hause dari ratu kebaya je. yang lain yilek. meriahlah ko pegi open house, tak payah sibuk nak masak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...