Kawan - Kawan

Tuesday, November 29, 2011

Puding Karamel Yang Mudah dan Cepat!!

Aku dapat puding karamel instant ni dah lama.Mungkin awal bulan hari tu kot dan dah selamat di makan pun. Ini baru terhegeh-hegeh nak buat entry.kihkihkih.

Puding ni aku dapat daripada Rai sempena menang dalam segmen yang dianjurkan. Mula2 dapat bungkusan aku cuak gak.Pengirim lelaki,dah aku terpk2 siapakah gerangan yang memberi ni.Bila tengok pada kandungan tertulis puding,baru aku teringat siapa yang menghantar. Terima kasih ya Rai.Meh tengok cara-cara nak buat puding ni:


Puding dan sebelah tu karamel atau gula hangus. Dah disediakan.Tinggal nak tuang jerk.

Hanya perlu tambah susu cair sahaja sebanyak 1 tin. Tin ini juga digunakan untuk menyukat air sebanyak 2 tin. Tak kisahlah guna jenama apa pun janji susu cair....

Masukkan puding dan susu cair dalam periuk.Kacau perlahan menggunakan api yang kecil.Jangan biarkan berketul atau bergentel. Kena sentiasa kacau dan tunggu sehingga mendidih.



Bila puding dah mendidih,matikan api dan boleh dituang ke dalam bekas. Karamel tu boleh dituang ke atas puding tersebut. Masukkan dalam fridge untuk mempercepatkan proses pembekuan. Sedap dimakan bila sejuk.




Notanoti: Resepi ni aku dapat dalam blog Rai. Budak-budak pun boleh buat. Senang jerr!!



24 comments:

Tihara said...

boeh beli kat dia ke beb peket ni? :)

Ardini Humaira said...

dni lom penah jumpa paket cemni. teringin nak try buat juga :)

lieynanilaz said...

tihara...dia beli kat pasaraya mana tah area lembah klang!!

dni...saya pun baru pestime jumpa..:)..kat sini takde..

Fieza said...

salam perkenalan....best la puding segera nie....mane nk beli yer....*sambil2 tu sudi2 la follow back my blog yer....http://mystorymory2u.blogspot.com/....tQ..jgn lupe bgtau beli kt mane puding segera tu...heheh

khaifaiz said...

mak aiiii... ko reti buat puding ker... terkejut beruk ni... hahaha

Acik said...

terasa akan ssedapnya tu ... yummy! :)

Rtp Farra Arisha said...

the instant puding caramel..hehe. i love this!

miloais said...

senang tu...

tapi iols tak penah jumpa lagi yg camtu
harus nak kena terjah supermarket lepas ni
kot2 lah ada kan....

nokkk... jenama apa tu?
nona ke??? adabi ke???

Hani said...

Best jugak nie. :)

Btw, salam kenal..:)

Bidadari Syurga said...

heeeeeeeeeee... pernah usha gak yg instant ni... tak pernah cuba lagi.... teringin nak buat satu tgk adik buat mcm senang giler....

ps: selalunya makan aja reti...

CikGu Ma said...

nampak sedap..tp saya bukan penggemar puding...hehehe

jom skodeng..
diari Mia

Acik Erna said...

lieynaz..macam mana nak dapat ni..nampak mudah sangat..acik pun teringin nak cuba.

Chik Att said...

kat umah ni .... puding ni tak jalan ...

Amy Syaquena said...

biar betiq , memang cepat dan pantas..kat ner leh dapat nie erk..

missSenget said...

mintak sikit...


ada lagi tak..???

rATu kEBaYA said...

tak pernah try yg instant... kene beli kat rai ni klu nak try ye.

Cik Ina Do Do Cheng said...

termalu jap, cik ina belum buat lagi. bila ko buat ni, mauh lepas ni cik ina gigih nak buat.

renjerkabloi said...

waw! macam sedap je :P nak buat pun tak susah :)

Papa Mifz said...

papa mifz sgt suko mkn puding...;)

Redbloodsnow said...

terus jd teringin ler plak nk makan puding. adeh! :D

lieynanilaz said...

cik ina...harus gigih buat...senang jerk..firdaus mesti suka!!..

buat minggu lepas atau 2 minggu lepas...hehe..:)

Rai said...

salam lieyna,
puding ni brand premium gold, boleh beli kat mana-mana kedai amway..biasanya dia jual dalam kotak..satu kotak tu ada 2 set powder dengan air gula tu.. harganya rm13. kat pasaraya ada jugak jual..tapi brand lain la.. kalau tak silap silver bird..

sedap kan..akak first time makan terus jatuh hati.. anak2 pun suka bertubi tubi..

siti kektus said...

nmpak sesenang lacang goreng je buat puding ni. kacau2 dah siap. hehehe :)

dill said...

tolong buat utk dill bleh? hihi

dill.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...