Kawan - Kawan

Tuesday, July 26, 2011

Kenal Tak Buah Ni???

Korang kenal tak buah ni??Kalau tak kenal..ni aku bagitau..


ini buah markisa atau buah susu


Ada 2 varieti iaitu jenis kuning dan ungu..yang kat atas ni belum masak tau...


Ini jenis varieti kuning..rasanya sedikit masam dan manis..boleh dimakan begitu saja tapi tak ramai yang suka akan rasanya..sedap kalau dibuat jus minuman
Ini pulak kelopak buah markisa


Ini bunga buah markisa...Cantik kan??




Ini plak pokoknya...Di sini memang kami tanam begini sebab ia merupakan spesies pokok yang menjalar bagi mendapatkan cahaya matahari .Pokok ni pun sesuai dijadikan landskap terutama diletak dihadapan rumah.




11 comments:

mizzkechique said...

kenal...kenal.. kt kampung mak ada tanam.. dulu la.. pas johor kn banjir tu, hbs semua mati..

AI said...

- pernah makan masa kecik2 dulu...skang dah x jumpe...

KuNanGKuNanG said...

penah dengar buah ni,tp xpenah rase lagi..

sherotpetot said...

xpnah tau pun..
haha kesian sy :(

. said...

ooo..saya baru tahu buah apakah ini.thanks sebab join segmen saya..saya memilih awak untuk diletakkan dalam bloglist.

Chik Att said...

Pernah makan markisa ni ... masa di Indonesia ... tapi rasanya ... tak sesuai dengan tekak org kg ni ... heheheh

Cik Bell said...

wah..baru tahu ini buah apa..hehe

Tihara said...

kenai3 :)..ni buah yg manusia makan masa tecik2 dulu :D..

nak pokok ni..pos kat aku..

lawa gambo..hang snap ka? next time taruk watermark yer..

thumbs up :)

Cik Ina Do do Cheng said...

linaz macam pernah dengarlah jus markisa, cik ina first time nnegok buah tu.kagummm dan teruja jap.

sobri yaacob said...

sklipandng mcm buah epal..versi mlysia..
ni kalau wat lanskap mesti lawa..

lieynanilaz said...

tihara....pos boleh tapi takut sampai kat hang dah layu..haha.. tanam pakai bijilah..:)
gambar ni aku amik dari koleksi opis..hehe..

cik ina..memang ada di pasaran jus markisa..kalu makan gitu jerk rasa masam manis..

sobri...memag lawa buat landskap..kat sini pun kami tanam untuk mencatikkan landskap kawasan..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...