Kawan - Kawan

Sunday, May 6, 2012

Cerita Dulu - Dulu

Hari Ahad yang blues.selalunya monday blues tapi memandangkan sini ahad keje aku ubah.haha. Teringat masa aku mula2 sampai sini agak kekok untuk stabilkan diri. Yelah kalau kat lembah klang keje hari isnin aku kena set dalam kepala hari ahad keje bukan cuti dan cuti pada hari jumaat dan sabtu.

Lagi satu bab pertuturan/percakapan. Orang utara ni cakap kasar sikit tapi mesra . Dulu aku pun lambat juga nak tangkap apa yang mereka cakap.Lama kelamaan aku dah mula paham. Tapi sejujurnya aku pun bukanlah fasih sangat nak berbahasa utara sikit2 tu bolehlah.

Makanan pula ada bermacam variasi . Tekak aku pun kena sesuaikan juga. Kat sini terkenal dengan gulai. Ada sesetengah negeri panggil kari. Aku ni kureng sikit ngan gulai tapi lama2 dah boleh. Tapi lebih suka gulai ikan. Kalau kat sini kuah agak cair. Banyaklah lagi seperti daging rebus cicah sambal kerisik. Ini banyak dibuat masa kenduri kahwin. Bihun sup pun berlainan dari negeri lain. Ada juga makanan yang diimport dari Thailand seperti somtam, kerabu dan pulut ayam. Kalau cerita pasal makanan sampai esok pun tak habis..haha.

Yang menarik lagi kat sini kenduri kahwin dibuat tak kira hari . Mula-mulanya agak terkejut juga sebab kat selangor jarang nak buat kenduri pada hari bekerja .  Tapi kat sini dah jadi perkara biasa . Satu kelebihan pada orang-orang yang bekerja boleh terus singgah makan . Ingat bila buat waktu kerja mesti takde ramai orang yang datang . Kemeriahannya sama jer dengan buat pada hujung minggu. Sekurangnya takdelah hujung minggu terima sampai 6-7 kad jemputan. Boleh pening nak susun jadual rumah mana nak pergi dulu.



30 comments:

Tihara said...

hah..aku owang pertama komen...ya ka org utara cakap kasaq..ya sungguh kut pasai mak aku pun kasaq gak bunyi dia cakap..tp depends on certain individu kut sbb mak long aku cakap lembut sangat..supo oghe qelatey laa,ado hok kecek kasa,,ado hok leghe..pehe dok aku kecek ni??hehe..

k, pasal hari ahad bekerja..dedolu ms study kt ganu, aku bese doh lecture hari ahad...ptt seme negeri wat mcm tu kan..bagus ape..

pasal makanan utara...air asam kerisik tu..perghhh, mak aku selalu buat masa dia sihat dulu..skrg aku buat tk jd..kari mmg kami pgil gulai sbb kami kan perak belah utara..cite la lg hal makanan..letak gambo pulut ayam tu..nk tgk


wahh comment ni leh ganti emel dak.. :D

lieynanilaz said...

panjang giler komen mu...aku sukaaa..:)

Cik Ina Do Do Cheng said...

Betul tu apa yang ko cakap pasal orang utara. terutama bab makanan, cik ina teruja ngan gulai dorang .Pasal kenduri cik ina setuju memang dorang buat tak kira hari , tak cam selangor kebanyakan kenduri buat time cuti.

Qasey Honey said...

salam ziarah n salam kenal...
suka baca entri ni...biase la...lain negeri lain caranya pulak kan...xgiteww...hehehe...

~Sweet Honesty~ said...

hehe..geli hati bace.. yela..lain negeri lain cara n kekdahnye kan.. kalo kt sabah, lagi laiinnn..(^_^)

Mak Su said...

bestnyer gi kenduri kawin hari2, jimat duit masak ;)

Tukang Karut said...

aku baru tau ni tak kira hari buat kenduri...

sue perbs.. said...

dulu blaja kat perlis smpai terikut2 ckp org utara.. btw, sy wat contest.... jemput2 join,. hehe

Kancil 8349 said...

hahaha...bila orang selatan datang ke utara...belum lagi kamu gi timur...terutamanya Sabah...mesti terkejut gila bila mendengar orang sana bercakap...apapun tahniah

Kakzakie said...

Kalau diJB pun sama sebenarnya bimbang kalau hari bekerja ramai tak dapat hadir..

miloais milo said...

pelik gak ye kalo kenduri hari kerja ni...
ke.. sebab kat sini orang tak buat style gitu
hiks

Pokok Manggis Depan Rumah said...

semoga dapat sesuaikan diri.
macam2 benda baru dapat yea sebab pindah tempat baru..
semoga menjadi bunga di tempat baru, jaga2 la yea..
minta doa pada Allah, semoga org2 sana suka dengan kehadiran kita di sana

maya amir said...

saya duduk utara 4 tahun dulu.. walaupun bahasa utagha agak kasar tapi saya suke bahasanye, sbb ade lenggok lembut sebenarnye..hehehe... paling suke makanan kat sana murahhh:)

khaifaiz said...

kenduri tak kira hari... memang hari2 makan free la jawabnya

gadisBunga said...

saya orang utara. kedah to be exact. tapi kalau nak tau, orang utara ni bunyi kasarnya ikut tempat dan orang sebenarnya. ada yang bunyi lembut. tapi jgn suruh saya cakap sebab saya ni dah kira kedah celup sana sini. :D

Rai said...

minggu ni akak ikut biz trip husband ke utara.. Nak jjcm jugakk...

kiera'sakura said...

sama la dengan saya masa mula smpi utara nie... bab kenduri hari weekday tue pun mulanya sy terkejut sama jer mcm apa yg awk ckap tue.. tp bila dh hampir 3 tahun duk kt sini saya mula selesa dgn life kt sini... kredit kt kita klu ada urusan bank xperlu ambik cuti..hihihi

Cik FaRiZaM said...

eh..leh plak sunday blues :P

pelik lak bunyi nye :D

wahida said...

kenduri waktu bekerja? ish..mcm manalah tu kan...nak jugak tgk suasana masa tu...

nabilah_2908 said...

kalau buat kenduri time org bekerja...saudara mara yg kerja dan sekolah kenala bercuti kan..? huhu.. :)

Munnafendy said...

lokasi sbnr utara tu kat mana? perlis ke? kedah ke?

syahirooAhmad said...

uit.. dapat posting ke mana tu? kementerian?

Papa Mifz said...

kenduri kawen tak kira hari...wah pelik yer...

Iffah Afeefah said...

xde y ajak lg ni haha

Huda said...

wah kenduri kawin buat hari biasa ke? cam tak caya je..tapi betullah bagus gak kan..boleh jimatkan masa kalau terima kad berderet di hujung minggu.

ainraus said...

wah. macam best je ada jemputan wedding hari bekerja. tapi bagi yang duduk jauh sikit tu, mesti susah kan nak datang?
rugi pulak. wuwuwuwuw.

Kancil 8349 said...

salam hari selasa...moga ceria selalu

dill said...

oh. kawan2 kedah saye sangat sempoi. :)

dill.

9n0L4 said...

oh tak anjak cuti wesak eh? tranung cuti 3 hari. ;)

inche hlovate said...

oo baru ku thu kenduri diaorg wat pada hari2 biasa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...